Ifølge boligekspert Karianne Amlie, kjent fra Boligjakten på TV3, finnes det ingen snarveier til et godt boligkjøp. Men mulighetene ligger i dine hender.

Med solide 17 års erfaring som eiendomsmegler, er den jordnære og entusiastiske megleren en yndet ekspert i både media og eget meglerhus. Hun deler gjerne sine beste tips.

Forbered deg før du drar på visning

Det er bare på visning du får et skikkelig inntrykk av boligen. Her finner du også ut om det er få eller mange interessenter.

Før du går på visning er det lurt å ringe en megler for å høre hva lignende boliger har gått for i området du sikter mot. – Gjør researchen din og gå på visninger, det er det første jeg vil si, sier Amlie.

– Les litt annonser, følg med i media og still forberedt når du kommer på visning. Karianne Amlie.

Hun legger til: – Ring gjerne to forskjellige meglere for å få flere innspill. Det viktigste er at du har lest litt annonser, fulgt med i media og stiller forberedt når du kommer på visning.

Kjøp og selg i samme marked

– Markedet er alltid i utvikling, så du gjør lurt i å forberede deg godt og legge ned litt innsats i å finne ditt neste hjem, råder Amlie. Hun forteller om fulle visninger igjen etter en stille periode.

Hun oppfordrer til å ha lånet klart da drømmeboligen kan dukke opp når som helst – Det beste er å kjøpe og selge i det samme markedet, da er det lettere å sikre formuen og ikke tape penger, sier Amlie.

Se mulighetene – ikke mist fokuset i all taktikken

– Jakten på drømmeboligen er kjempespennende, hvis du kjenner rammene dine og lar deg begeistre av de mange mulighetene der ute, forteller Amlie.

Hun mener du vinner på å rydde i dine må ha, og dine vil ha. – Da blir du en mer fleksibel kjøper som kan vurdere et større utvalg av boliger, sier Amlie.

Hun forteller at hun ofte ser at unge mennesker gjerne ofrer en god bolig for å bo sentralt. – Det er forståelig at man vil bo nære venner, jobb og barnehage, men de fleste av oss har godt av en ekstra runde før vi bestemmer oss for beliggenhet, oppfordrer Amlie.

I tillegg bør du se forbi farger på veggene, og andre småting, som fort kan styre valg av bolig. – Ikke la deg skremme av en stue i feil farge, eller bli blendet av flott fargebruk i en bolig som ellers ikke møter dine behov, avslutter Amlie.

Amlies tre beste råd når du skal kjøpe bolig:

  • Få en verdivurdering dersom du skal selge boligen du bor i nå. Dette gir et realistisk bilde av hva du får å kjøpe for. En megler gjør dette gratis og uforpliktende.
  • Bestill en verdivurdering fra en av våre meglere i Aktiv

  • Gjør det til en vane å gå på visninger. Drømmeboligen består gjerne av det du vet du vil ha, i kombinasjon med det du ikke visste du ville ha.

  • Snakk med rådgiveren din i banken. Sammen finner dere ut hvor langt du kan gå i en budrunde.
  • Det kan også være lurt å sjekke lånekalkulatoren for å få en oversikt over hvor mye renter og avdrag du kan forvente deg. Kanskje du har råd til en buffer til oppussing og andre utgifter?

Snakk med noen som kan bolig

Hjemmet er investeringen du tar med deg gjennom hele livet, og bokstavelig talt står i hver dag. Derfor er det lurt å be om råd fra noen som kan bolig.

Kontakt en rådgiver i banken – vi hjelper deg gjerne!